Terug naar: Instrumentarium
wit vlak
wit vlak Toetsen
pijl Synthesizer
pijl Elektronische piano
pijl Orgel
wit vlak
pijl Bassortiment
pijl Elektrische gitaren
pijl Akoestische gitaren
pijl Slagwerk
pijl Blokfluiten
pijl PA en recording
pijl Accessoires
wit vlak
wit vlak

Home » Instrumentarium » Toetsen


De synthesizer


De Korg M1 Music Workstation

1 maart 2004


Eind 80-er jaren kwam de eerste synthesizer die de naam workstation verdiende in de productie: De Korg M1.

De 16-stemmig monofone en 8-stemmig polyfone synthesizer bevat het door Korg gepatendeerd Advanced Integrated (AI) Synthesis systeem waarmee het geluid volledig digitaal opgewekt en verwerkt wordt door de vier secties van de M1: de 4 Mb PCM sound source, het Variable Digital Filter (VDF), de Variable Digital Amplifier (VDA) en twee digitale multi-effectsystemen.
Korg M1 | Foto: KorgŪ
Eigenaar: Course Flemming.
Er zijn drie verschillende speelmodes in te stellen: multi, layer en split. Hiermee kan een combinatie gemaakt worden uit de 100 vooringestelde geluidsprogramma's (en 45 drumsounds), welke desgewenst in 100 vrije geheugenbanken kunnen worden vastgelegd.
In de multi-mode kunnen maximaal acht programma's toegewezen worden aan de verschillende secties van het keyboard, waarna deze acht acht verschillende synthesizers bespeeld kunnen worden.

De ingebouwde 8-track sequencer kan 10 composities en 100 patronen opslaan. In totaal heeft de sequencer een opslagcapaciteit van 7.700 noten (of 15.400 met de optionele RAM kaart).
Achterzijde van de Korg M1 | Foto: KorgŪ
De M1 is mooi vormgegeven. Aan de bovenzijde zijn alle tiptoetsen strak gecentreerd om de LCD-display. Aan de achterzijde is een slot te vinden voor een PCM-kaart. Daarnaast zijn de MIDI in- en uitgangen, een contrastpotmeter, de damper-ingang, twee voetschakelaaraansluitingen, vier jack-uitgangen (1/L, 2/R, 3, 4) en een hoofdtelefoonaansluiting te vinden.
Van de M1 bestaat ook een 19"-versie zonder 61 toetsen: de M1R.

Korg M1 logo | Foto: KorgŪ


serienr.
032003
aanschafdatum
begin jaren '90
aanschafprijs
± € 2250
leverancier
Musica Deventer

Terug naar boven


De elektronische piano


De Roland RD-300s Digital Piano

1 maart 2004


De Roland RD-300s is een polyfone, aanslaggevoelige, digitale piano met 88 toetsen.

Er zijn acht voorgeprogrammeerde direct oproepbare klanken aan boord, waarvan er vijf 16-stemmig polyfoon zijn (de drie piano's, de vibrafoon en de eerste elektrische piano) en drie 10-stemmig polyfoon (het clavecimbel, het clavinet en de tweede elektrische piano).
Roland RD-300s Digital Piano | Foto: Li'l Chips
Eigenaar: Co Oxener.
De RD-300s heeft een ingebouwde chorus, een "brilliance"-regeling, een regelbaar tremolo-effect, een transponeerfunctie en een zogenaamde "voice preserve"-functie voor subtiele toonwijzigingen.
Twee voetschakelaars kunnen worden aangesloten, waarvan er een dienst doet als demper en de ander naar wens als "smoothener", sostenuto (sustainer) of afstandsbediening.

Met behulp van de keyboard split is het mogelijk afzonderlijke MIDI-kanalen toe te wijzen aan het linker- en rechterdeel van het toetsenbord.

serienr.
873188
aanschafdatum
onbekend
aanschafprijs
onbekend
leverancier
onbekend

Terug naar boven


Het orgel


De Eminent Solina P 240 Series 41

1 maart 2004


Eminent ontwikkelde en produceerde in Bodegraven het eerste elektronische orgel, de "Eminent 60", in 1960, zoals het typenummer al aangaf. Sindsdien zijn er vele modellen geproduceerd en naar vele landen geëxporteerd. In 1994 verhuisde Eminent naar een nieuw pand in Lelystad, waar het bedrijf tevens de beschikking heeft over een ruim auditorium.
Vanaf 1985 is Eminent zich volledig gaan toeleggen op de ontwikkeling en productie van elektronische klassieke orgels voor huiskamer en kerk. (Bron: Website Eminent Orgelbouw B.V., geciteerd op 8 februari 2003)

Eminent Solina P 240 Series 41 | Foto: Frans de Meijer

De "Eminent Solina P 240 Series 41 met Syncopator® 100", zoals het huiskamerorgel volledig heet, was eigendom van mijn schoonvader die het kocht in 1977. Na zijn overlijden in 1994 kreeg ik het orgel en kon ik mijn - ver weggezakte - kennis van het klavier­spelen weer ophalen.

De Solina is degelijk gebouwd, passend in de cultuur van Eminent. Elk meubel wordt door hen individueel vervaardigd. Helaas moest ik bij het transport naar de oefenruimte de kast in tweeën zagen omdat het orgel niet door het trapgat naar de oefenruimte in het sousterrain paste.
Ook moesten alle verbindingen van de printplaat boven naar de pedalen en de speaker worden losgesoldeerd. Met behulp van ijzeren plaatjes, schroeven, soldeer en fineer is van de operatie op het eerste oog niets meer te zien.

De Eminent heeft altijd in de oefenruimte gestaan. Daar het orgel een lijnuitgang heeft (DIN!) was het mogelijk een aansluiting te realiseren op de mixer zodat de Solina zelfs in band­verband gebruikt kan worden. Via een verloopkabel (van DIN naar tulp) gaat het geluid eerst naar een equalizer, waarna er tevens gebruik gemaakt kan worden van de effectprocessor die aan de mengtafel is gekoppeld. Met een dik aangezet leslie-effect - en wat korrels zout - kan de Eminent nog voor een Hammond doorgaan.

De P 240 heeft twee manualen en enkel octaaf baspedalen. Verschillende orgelpijpen zijn met behulp van schuiven aan te spreken: twee voor de baspedalen, twee voor het onder­manuaal en vijf voor het bovenmanuaal.
De aanslag en nagalm is voor enkele pijpen te regelen. Voor het bovenmanuaal kan desgewenst ook gekozen worden voor (absoluut niet overtuigende) piano-, clavecimbel- of vibrafoonklanken.

De Syncopator 100 is wat men vroeger een ritmebox noemde. Er zijn 12 drumritmes op te roepen, waarvan er 9 ook een variatie hebben. De ritmes zijn gebaseerd op de bekende danspatronen (o.a.: wals, tango, samba) maar er zijn ook vierkwartsmaten met namen als Jazz Rock en Swing. Met de Syncopator is het mogelijk begeleidings­melodieën af te spelen die door een startknop, een toets uit het ondermanuaal ("man start") of een baspedaal ("pedal start") kan worden geactiveerd.

Eminent Solina P 200 Series | Foto: Frans de Meijer

De melodie is in majeur of mineur aan te roepen en in een willekeurige stemming. Het soort begeleidingsmelodie afhankelijk van het gekozen drumritme, dat op zijn beurt is samen­gesteld uit negen drumklanken (snare, basdrum, brushes, rimshot, 2 bongo's, woodblock en 2 hi-hats). Aan de melodielijn kan een wah-effect worden toegevoegd.

Met het onderklavier of het baspedaal kan ook een 3-toons majeur- of mineurakkoord gespeeld worden met één vinger (resp. voet). Met die ene vinger én de voet wordt een septime-akkoord weergegeven.
Het volume van de begeleidingsmelodie en het drumpatroon zijn afzonderlijk te regelen, net als het tempo.

Het orgel zelf heeft, naast een master volume, ook het klassieke volumepedaal. Naast de eerder genoemde lijnuitgang, is er een lijningang en een koptelefoonaansluiting aanwezig.

serienr.
0200343
schenkingsdatum
maart 1994 (occ.)
prijs
schenking
E. Heijser sr.
14-8-1922 - 4-3-1994

Terug naar boven


wit vlak
© F. de Meijer 2004 -