Terug naar: Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/2
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2005/1
pijl Archief 2004/2
pijl Archief 2004/1
pijl Archief 2003
wit vlak
pijl

Zoekscherm:


wit vlak
 Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector (NVB)
 The Medical Library Association (MLA)
wit vlak

Home » Archief 2007/2


Archief tweede helft 2006
Hier vindt u de logs van juli tot en met december 2007:

"MS Explorer zinkt na aanvaring"

25 november 2007


Afgelopen week volop in het nieuws: "MS Explorer zinkt na aanvaring"

Dat vráágt natuurlijk om grappen.
Feit is, dat Firefox is uitgegroeid tot een geduchte concurrent van Microsoft Internet Explorer. De browser van de Mozilla Foundation is, aldus de Volkskrant, "uitgegroeid van een hobbyprogramma tot een volwaardig softwarepakket met een wereldwijd marktaandeel van 15 tot 20 procent". In Finland wordt Firefox zelf door ruim 38% van de internetters gebruikt.

Firefox kan worden beschouwd als een late wraak van Netscape, de eerste webbrowser die op grotere schaal werd gebruikt en waarvan inmiddels versie 9 beschikbaar is. Dit programma werd ondanks zijn superieure kwaliteit uit de markt gedrukt door Microsoft, dat zijn eigen Explorer op vrijwel elke nieuwe pc kon meeleveren.

MS Explorer zinkt na aanvaring | Animatie: Frans de Meijer

Firefox verscheen in 2004, op basis van de openbaar gemaakte bouwtekening van Netscape.

BRON
- Netscape neemt alsnog wraak op Microsoft [Web document] Volkskrant 2007 (14 november)

Terug naar boven


Anna Amalia Bibliothek feestelijk heropend

25 oktober 2007


De op 2 en 3 september 2004 door brand getroffen Herzogin Anna Amalia Bibliothek (Weimar, Oost-Duitsland) is gisteren feestelijk heropend. De dag is niet toevallig gekozen: 24 oktober is de geboortedag van naamgeefster Anna Amalia van Brunswijk [1] (1739-1807).

Brandschade bij de Anna Amalia Bibliothek te Weimar (3 september 2004) | Foto: Michak (Bron: Wikipedia.de)
Brandschade bij de Anna Amalia Bibliothek
te Weimar (3 september 2004)
Foto: Michak (Bron: Wikipedia.de)
Klik voor grotere foto

Bij de brand gingen duizenden boeken verloren en werd de beroemde rococozaal verwoest. Goethe (1749-1832) was jarenlang de bibliothecaris van die zaal.

De bibliotheek heeft een databank opgezet met verloren en beschadigde boeken, welke bewaard werden in de tweede galerij van de rococozaal. Deze zaal werd het meest beschadigd door de brand en als "vermoedelijk verloren" te boek staan.

De boeken uit de eerste galerij en de hal, zijn door de vuurzee of het bluswater zwaar beschadigd, maar bewaard gebleven. Deze titels staan ook in de databank, met een beschrijving van de beschadigingen.
Zo'n 10.000 werken (waarvan 2.827 stuks bladmuziek) die ontsloten waren in de klassieke kaartenbakken, zijn niet opgenomen in de databank.

De Anna Amalia Bibliothek vraagt bibliotheken en particulieren die een (extra) exemplaar heeft van een van de titels uit de databank, te schenken aan de bibliotheek.

VOETNOOT
1. Duitse naam: Anna Amalia von Braunschweig-Wolfenbüttel, Herzogin von Sachsen-Weimar-Eisenach.

ZIE OOK
- Tienduizenden historische boeken door brand beschadigd [Web document] Frans.deMeijer.com 2004
  (3 september)

Terug naar boven


Explorer en Firefox op één PC zorgt voor kritiek lek

13 juli 2007


"Twee geloven browsers op één kussen: daar slaapt de duivel tussen". Computers waarop zowel MS Internet Explorer als Firefox is geïnstalleerd, lopen een beveiligingsrisico dat door beveiligingsbedrijf Secunia als 'zeer kritiek' wordt omschreven.
Kwaadwillenden kunnen namelijk met de zogenaamde 'firefoxurl://'-handler in Explorer codes binnensmokkelen via Firefox 2.0, zonder dat deze door Firefox worden geverifieerd. De uri-beveiliging die normaliter in Firefox dergelijke exploits controleert, werkt niet als de webpagina via Explorer is aangeroepen.

Met andere woorden: een webpagina met kwaadaardige codes (zeg: http://www.phisher.ng/) die gewoonlijk door Firefox wordt tegengehouden, wordt ongehinderd toegelaten als deze met MS Internet Explorer wordt aangeroepen met firefoxurl://www.phisher.ng/.

Microsoft en Mozilla geven elkaar de schuld van deze bug.

Firefox versus MS Internet Explorer

Mozilla zegt dat Microsoft niet zomaar sites moet kunnen doorsluisen naar een andere browser. Microsoft zegt dat het probleem niet bij hen ligt, maar bij Mozilla die de protocolregistratie niet op orde heeft gemaakt. Microsoft ziet dan ook geen reden deze bug te patchen. Firefox wel; in de eerstkomende update (versie 2.0.0.5) wordt de fout hersteld.

Tot die tijd wordt geadviseerd de 'firefoxurl://'-handler via de administrator-account in Explorer te verwijderen.

BRONNEN
1. Reijerman D. Browserlek veroorzaakt door combinatie IE en Firefox [Web document] Tweakers 2007 (11
    juli)
2. Wijkstra J. Internet Explorer maakt Firefox onveilig [Web document] Automatisering Gids 2007 (12 juli)
3. Toet D. Beveiligingsrisico voor computers met IE en Firefox [Web document] Computable 2007 (13 juli)

Update: 18 juli 2007


Mozilla is overstag gegaan en heeft het lek in Firefox gedicht waardoor Internet Explorer opdrachten kon geven aan de concurrerende browser.

BRON
- Gijzel W. Mozilla gaat overstag en patcht Firefox/IE-lek [Web document] Automatisering Gids 2007; (18
  juli)

Terug naar boven


Overlap zoekmachines erg klein

29 juni 2007


Vandaag maakte Rolf Zaal in de Automatisering Gids melding van een rapportage van meta-zoekmachine Dogpile, waaruit blijkt dat de aanname dat zoekmachnines zo'n beetje hetzelfde opleveren in het geheel onterecht is.

4 zoekmachines | Animatie: F. de Meijer

Nu is dit voor professionele informatiezoekers geen nieuws, maar de cijfers liegen er niet om. In het onderzoek, dat is uitgevoerd door de universiteiten van Queensland en Pennsylvania zijn de resultaten vergeleken van Google, Live Search, Yahoo! en Ask (de vier zoekmachines waar Dogpile gebruik van maakt). De overlap tussen de resultaten die worden getoond op de eerste pagina bij deze vier zoekmachines bedraagt slechts 0,6 procent.

Helaas is niet gekeken hoe groot de overlap is bij meerdere, of - voor zover mogelijk - alle pagina's. De reden dat men alleen naar de eerste pagina heeft gekeken is, dan meer dan de helft van de gebruikers niet verder komt dan de eerste pagina.
Zaal concludeert dan ook terecht dat het gebruik maken van een meta-zoekmachine (een zoekmachine die de resultaten van verschillende zoekmachines combineert) voor die grote groep internetters dan ook weinig effectief zou zijn: "Die heeft tenslotte ook niet meer dan één eerste resultatenpagina.

Afgezien van de slechte overlap, zou men ook bewust moeten zijn van het feit dat zoekmachines sowieso slechts een deel van 'het internet' indexeren. Het aantal statische webpagina's wordt geschat op 50 miljard (waarvan 5 miljard op private en daardoor niet doorzoekbare gedeelten) en het aantal databasegedreven pagina's op meer dan 200 miljard. Van al die - ruim 250 miljard - pagina's zijn er slechts 11 miljard geïndexeerd: dat is iets meer als 4%! Dat is net zoiets als een klassieke bibliotheek, waarbij de alfabetische catalgus niet verder gaat dan halverwege de letter B. Ga er maar aan staan.

N.B.: Een overzicht van zoekmachines en meta-zoekmachines is te vinden op de Links-pagina.

BRON
- Zaal R. Zoekt en gij zult dolen [Web document] Automatisering Gids 2007; 41(26/27): 3

Terug naar boven


Top-tien irritante webwoorden

28 juni 2007


Even wat user-generated content [10] over irritant woordgebruik in de blogosphere [2]. Het Britse onderzoeksbureau YouGov heeft een top-tien samengesteld van de meest irritante webwoorden. Ruim 2.000 internetters deden aan het onderzoek mee.
Op nummer één kwam de hypogram folksonomy [1], een woord dat ik overigens nog niet eerder in een blog [3] of blook [5] ben tegengekomen. Gelukkig staat het lemma in de bekendste wiki [10]: "een vorm van ordening, op basis van consensus, van data door het 'volk'.".
Daar is ook de - in Nederland minder gebruikelijke - term webinar [6] terug te vinden; een uitstekende plek om iets te doen aan social networking [8], zolang men zich maar houdt aan de netiquette [4] en niet gelijk begint te flamen over je avatar [10].
De nieuwe (combinatie-)termen maken soms dat wat minder actieve internetgebruikers niet weten waar het over gaat. Een grote groep weet nog wel wat een cookie [9] is, een podcast [10] raakt al meer ingeburgerd, maar wat een vlog [7] is weet lang niet iedereen.

Logo YouGov

Ik vraag mij overigens af hoe de weblog van mijn fotograferende broer genoemd moet worden; een phlog?

N.B.: De cijfers geven de ranking aan in de top-tien. De tiende plaats wordt gedeeld door vier termen.

BRON
- Blog en cookie in toptien 'irritantste webwoorden' : weblogs en benamingen voor varianten zijn niet
  populair
[Web document] Informatie Professional 2007; (28 juni)

Terug naar boven


Naar het archief 2007/1


wit vlak
© F. de Meijer 2001 -