Terug naar: Home
wit vlak
pijl Nieuwste pagina
pijl Archief 2007/2
pijl Archief 2007/1
pijl Archief 2006/1
pijl Archief 2005/2
pijl Archief 2005/1
pijl Archief 2004/2
pijl Archief 2004/1
pijl Archief 2003
wit vlak
pijl

Zoekscherm:


wit vlak
 Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector (NVB)
 The Medical Library Association (MLA)
wit vlak

Home » Archief 2006/2


Archief tweede helft 2006
Hier vindt u de logs van juli tot en met december 2006:

ISBN-13 over een maand officieel van start

5 december 2006


In januari gaat het 13-cijferige ISBN (international standard book number) officieel van start, welke het tekortschietende 10-cijferige ISBN vervangt.

Alle bestaande ISBN's kunnen/moeten worden omgezet naar de 13-cijferige variant. Er staan verschillende omzetprogrammaatjes op het web, waaronder die van BooksPrice.

Een collega van mij heeft ook een off line omzetter geprogrammeerd (214 Kb MS-DOS executable) die ook prima werkt. Deze versie is alleen geschikt voor Nederlandse ISBN's (startend met 90-...).

ISBN-13 | ontwerp: TLC

Terug naar boven


Rivaliserende zoekmachines gaan over op één indexprotocol

16 november 2006


Logo's van Google, MSN en Yahoo!

De drie meest gebruikte zoekmachines (aartsrivalen Google, MS Windows Live Search en Yahoo!) gaan over naar eenzelfde protocol om websites te indexeren: het Sitemaps protocol van Google.
Omdat de websites daardoor op eenzelfde manier worden geïndexeerd, wordt het voor webmaster eenvoudiger opgenomen te worden in de zoekresultaten van deze zoekmachines, zo meldt de Telegraaf die op haar beurt CNET News citeert.
BRONNEN
1. Mills E. Google, Yahoo, Microsoft adopt same Web index tool [Web document] CNet News 2006;
    (15 november)
2. Zoekgiganten trekken indexering gelijk [Web document] Telegraaf 2006; (16 november)

Terug naar boven


Twee nieuwe online encyclopedieën: Citizendium en Scholarpedia

3 november 2006


Een paar weken geleden werd bekend dat de Wikipedia een gecontroleerde concurrent erbij krijgt: de Citizendium ("Citizens' compendium of everything"). Wikipedia-oprichter Larry Sanger wil hiermee orde brengen in de 'creatieve chaos' binnen Wikipedia. Iedereen kan kennis inbrengen op Citizendium, maar alle bijdragen worden - anders dan bij Wikipedia - geredigeerd door deskundigen.
Inmiddels is er nog een alternatief bijgekomen: Scholarpedia, een "peer reviewed encyclopedie van wetenschappers". Groot verschil met Citizendium is dat op Scholarpedia niet iedereen zo maar een bijdrage kan schrijven. De hoofredacteur of de curatoren nodigen wetenschappers uit bijdragen te schrijven voor de encyclopedie. Deze artikelen worden vervolgens door andere deskundigen gelezen en beoordeeld voordat deze geplaatst worden.

Scholarpedia probeert - in tegenstelling tot de andere twee - niet alles omvattend te zijn, maar beperkt zich tot met name de beta-vakken.

Logo Scholarpedia

Citizendium bevindt zich nog in de pilot projectfase en zal starten met nagenoeg dezelfde artikelen als in de Wikipedia. Ook Scholarpedia is nog lang niet af. Er zijn inmiddels drie hoofddomeinen gemaakt: Computational Neuroscience, Dynamical Systems en Computational Intelligence.

BRONNEN
1. Nieuwe wetenschappelijke online encyclopedie: Scholarpedia [Web document] Informatie
    Professional
2006; (3 november)
2. Boot P. Scholarpedia: een nieuwe Wikipedia-variant [Web document] Weblog Huygens Insituut 2006; (1
    november)
3. Doorenbosch Th. Wikipedia-oprichter plant beter georganiseerde kennisbank [Web document]
    Automatisering Gids 2006; (17 oktober)

Terug naar boven


PubMed plugin voor Firefox of MSIE

31 oktober 2006


PubMed in Firefox | Screenshot

Handig voor iedereen die wel eens in MEDLINE zoekt:
PubMed, de publieksversie van MEDLINE, is nu beschikbaar als add-on zoekfunctie in de taakbalk van zowel Firefox 2.0 als MS Internet Explorer 7.0.

Firefox-gebruikers kunnen vanaf de Mycroft-pagina van Mozilla de NCBI PubMed-plugin in hun browser plaatsen.

Naast NCBI PubMed (nlm.nih.gov) kan ook gekozen worden voor de zoekmachine van PubMedCentral (pubmedcentral.nih.gov) en PubMed Books (ncbi.nlm.nih.gov).

Terug naar boven


Waarschuwingsdienst presenteert awarenessfilm over de internetgevaren voor de thuisgebruiker

25 oktober 2006


De Waarschuwingsdienst is een gratis dienst van de Nederlandse overheid, die voorlichting en adviezen geeft over computerbeveiliging en - door mij zeer gewaardeerd - daarnaast waarschuwt tegen computervirussen, wormen en de vele beveiligingslekken in software. Na (gratis) inschrijving worden deze alerts verzonden op het moment dat er een risico dreigt, zoals virussen of wormen die grote schade aan kunnen richten. Dit gebeurt via de website, RSS, e-mail, of SMS. Deze dienst wordt op dit moment door 65.000 mensen afgenomen.
Vandaag presenteert de Waarschuwingsdienst een korte film (7,5 minuten), getiteld " Digitale dreigingen thuis", waarmee gepoogt wordt computergebruikers inzicht te geven in de gevaren op het internet. De film gaat in op de risico's die met name de thuisgebruiker en de kleine ondernemer lopen wanneer deze de gewone dagelijkse handelingen met de computer verrichten, zoals surfen, chatten, bankieren en dergelijke. Ook belangrijke beveiligingstips komen aan de orde in de film.

Logo Waarschuwingsdienst

De Waarschuwingsdienst is een onderdeel van GOVCERT.NL, het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid.

BRON
- Waarschuwingsdienst lanceert film internetbedreigingen [Web document] ANP Pers Support 2006; (25 oktober)

Terug naar boven


Oktober is de maand van de medisch bibliothecaris

5 oktober 2006


Promotieposter | NLM

Tien jaar geleden startte de Amerikaanse beroepsorganisatie Medical Library Association (MLA) met de National Medical Librarians Month (NMLM). Doel van de NMLM is voorlichting te geven over de belangrijke rol van de medische informatieprofessional.

Volgens de MLA hebben zowel patiënten als zorgprofessionals meer dan ooit behoefte aan de gespecialiseerde diensten van de medisch bibliothecarissen. Zij roepen hun leden dan ook op de maand oktober te gebruiken hun diensten extra onder de aandacht te brengen.

Om de NMLM visueel zichtbaar te maken in de bibliotheek stelt de MLA diverse promotiematerialen ter beschikking, zodat de doelgroep van die bibliotheek weet waar zij moeten zijn voor kwalitatieve gezondheidszorginformatie.

Terug naar boven


Bibliothecarissen vinden meer wetenschappelijke informatie dan zorgprofessionals of patiënten

25 juli 2006


Op 21 mei 2006 werd op de jaarvergadering van de Medical Library Association een gebruikersonderzoek gepresenteerd van het Comprehensive Cancer Center van de Universiteit van Michigan (U-M CCC). Hieruit bleek dat het inschakelen van een informatieprofessional erg nuttig is bij het zoeken naar medische informatie. Ondanks het gemak en de beschikbaarheid van bijvoorbeeld zoekmachines op het internet werd – na inschakeling van een bibliothecaris door kankerpatiënten die informatie zochten over hun ziekte zoeken – meer informatie gevonden dan dat zij zelf hebben kunnen vinden.
In het onderzoek werden 513 bezoekers (patiënten en families) van het Patient Education Resource Center (PERC) van het U-M CCC geënquêteerd, zowel met meerkeuze als open vragen, waarbij gevraagd is naar de zoekvragen en de daarop gevonden informatie. Deze informatie-opbrengst werd vergeleken met de informatie die een professionele zoekactie opleverde, uitgevoerd door een bibliothecaris.
In 65% van de gevallen bleek de professionele zoekactie informatie op te leveren uit bronnen die de oorspronkelijke vraagsteller niet gevonden had. Nog eens 30% van de ondervraagden gaf aan dat de bibliothecaris daarnaast ook nieuwe informatie had gevonden.

Frans de Meijer | foto: Frans de Meijer
Frans de Meijer

Zelf konden zij deze informatie niet vinden via een zoekmachine, een medische professional of en patiëntenorganisatie. Slechts 4% van de PERC-gebruikers zei dat zij dezelfde informatie hadden gevonden als de professional.

Lees verder ...

Terug naar boven


Bits of Freedom stopt ermee

21 juli 2006


Het kantoor van Bits of Freedom (BoF), de onafhankelijke stichting die opkomt voor digitale burgerrechten, wordt na zes jaar gesloten. Per 1 september 2006 zijn de BoF-medewerkers ontslagen.
Naast de voortdurende onzekerheid over de financiën is de directe oorzaak gelegen in het vertrek van 'eerste uur'-medewerkers Maurice Wessling en Sjoera Nas. Nas trad onlangs in dienst bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en werd bij BoF opgevolgd door Joris van Hoboken.

Bits of Freedom | logo: Bits of Freedom

Het bestuur van BoF, onder leiding van publiciste en schrijfster Karin Spaink, heeft getracht nieuwe medewerkers te vinden, maar kon daar niet in slagen. Spaink was door haar ziekte (in 1986 werd multiple sclerose bij haar geconstateerd) ook niet meer in staat een doorstart te begeleiden, aldus het persbericht van BoF.

De jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Big Brother Awards krijgt wel een vervolg.

BRONNEN
1. Bits of Freedom stopt per 1 september 2006 [Web document] Persbericht Bits of Freedom 2006; (21 juli)
2. Burgerrechtenstrijder BOF staakt activiteiten [Web document] Trouw 2006; (21 juli)
3. Bits of Freedom houdt ermee op [Web document] Automatisering Gids 2006; (21 juli)

Terug naar boven


Naar het archief 2006/1


wit vlak
© F. de Meijer 2001 -